Belval en Argonne

De site Belval en Argonne is beschermd natuurgebied. Het is de belangrijkste bestemming voor natuurliefhebbers in deze streek. In  de Argonne zijn de dieren steeds in de buurt.  Om ze op te merken, volstaat het te letten op kleine geluidjes, geritsel, gepiep. En waakzaam te zijn voor  bewegingen, in het gras, in de struiken. Die bewegingen komen niet allemaal alleen door de wind. Hieronder, op een ochtend opgemerkt door de fotograaf: een hinde steekt de oren op boven het rietveld. De foto’s zijn van Philippe Gille.

20110106-IMG-Ph Gille 461

Reebok, een ochtend in de mist.

20110106-IMG_6573
Belval égliseDe kerktoren van Belval en Argonne komt even boven de heuvelrug uitkijken. Zicht op weilanden, habitat voor gele kwikstaart, grauwe klauwier, leeuwerik, soms ook wel een wulp.

 

IMG_6125

Dit mooie gebied, gelegen op het grondgebied van de gemeente Belval en Argonne is sinds 2012 beschermd als Natura 2000 natuurgebied. Het omvat 204 hectare. Het meer en de ruime omgeving vormen een woonplaats voor een groot aantal vogelsoorten, nog meer soorten bezoeken het gebied tijden de migratie, de trek. Sommige vogelsoorten vindt men typisch in de rietkragen, andere eerder op de dijken, de oevers, in de lucht boven het water, in de omliggende weilanden. Hierboven, het meer van Belval in de late zomer. Hieronder, een blik op het meer tijdens de lente, terwijl  een hinde en twee reetjes een bad nemen. Zilverreigers en blauwe reigers fladderen rond.

 

Een hinde en twee reetjes

 

grand aigrette

IMG_0663

Hierboven, een zilverreiger, op de uitkijk voor een maaltijd. De blauwe reiger op de foto daaronder, doet net hetzelde.

 

héron cendré

Twee blauwe reigers kibbelen voor een gunstig plaatsje.

butor étoilé

De roerdomp, een zeldzame waarneming. Men kan de geheimzinnige roep van deze watervogel vaak horen, tot een kilometer of meer zelfs in de omgeving. De roep klinkt als een misthoorn, diep en galmend. Maar zelden krijgt iemand de roerdomp dus te  zien.  De geduldige fotograaf stelde zijn camera op, telelens paraat en speurde zoals vaak de rietkragen af.  “De roerdomp zat plots in het beeld van de telelens. Hij was duidelijk in de waan het rijk alleen te hebben. je ziet hem hier met zelfzekere tred een moddereilandje doorkruisen, nek vooruit, klaar om zo’n bazuinroep te laten schallen. Hij is voortgestapt zonder me zelf maar te merken.  Magisch moment, vroeg op de dag.”

IMG_6491

Op de foto hierboven: een groep stieren krijgt het bezoek van koereigers. De koereigers zijn eerder zuidelijker in Frankrijk te vinden normaal. De koereiger verlost de dieren van insecten, en geniet dan ook de bescherming van deze stieren. Gezien tussen Belval en Someilles.

Hieronder, de grauwe klauwier op een typische uitkijkpost. Hij laat zich rustig fotograferen.

piegriè grièche écorcheur

 

 

 

renard

chat sauvage

Merwaardige ontmoeting tussen een wilde kat en een vos. Als in de fabel, de vos met een buit in de bek. De vos liet het afweten, zocht geen confrontatie met de wilde kat.

renard avec mulots

Edelhert op een open plek in het bos, in de herst.

 

grand cerf

 

 

 

gîte reserveren